Gå direkt till innehåll
Quantana ger molekylär diagnostik till låginkomstländer

Nyhet -

Quantana ger molekylär diagnostik till låginkomstländer

Under året 2020 har världen upplevt ett av det värsta pandemierna i modern tid sett till antalet dödsoffer och ekonomiska konsekvenser. Industriländer som har välutvecklade laboratorier har haft goda möjligheter att sätta rätt diagnos och kunna ge rätt behandling till patienter, dock saknar utvecklingsländer samma förutsättningar. Detta har Quantana uppmärksammat och med deras innovation kommer molekylär diagnostik att bli mer tillgängligt för utvecklingsländer, dessutom på ett kostnadseffektivt sätt.

Molekylär diagnostik är en samling tekniker som används för att diagnostisera, övervaka sjukdomar, upptäcka risker och bestämma vilken behandling som fungerar bäst för enskilda patienter. Ett mycket viktigt verktyg under tider av epidemier och pandemier för att snabbt kunna hjälpa människor att bli friska. Under år 2020 och den rådande pandemin i världen har det blivit smärtsamt tydligt att alla länder inte har samma tillgång till detta avancerade men livsviktiga medicinska verktyg. Bristen på rätt laboratorieutrustning i utvecklingsländer leder bla till att över 50% av patienter i u-länder inte får rätt diagnos och därmed inte rätt behandling menar Felix Neumann som är grundare av Quantana.

Felix Neumann har bred erfarenhet inom Molekylär Diagnostik (ett område som kan kännas komplicerat för gemene man) då han tidigare studerat Molekylär Bioteknik vid RWTH Aachen universitetet i Tyskland och just nu gör han sin doktorsexamen i Biokemi vid Stockholms Universitet.

Quantanas unika teknik gör det möjligt att förkorta den för närvarande långa tiden att ställa diagnoser och därmed säkerställa rätt behandling för patienter. Quantanas teknik är mer kostnadseffektiv än det verktyg som finns idag. Tekniken kombinerar även avancerad molekylär precision med konventionell mikroskopi och identifierar patogener med hög noggrannhet trots endast grundläggande laboratorieutrustning. Detta garanterar, enligt Quantana, i större utsträckning att rätt diagnos ställs och rätt behandling sätts in.

Quantanas innovation är resultatet av mer än 20 års forskning men affärsidén började som ett slags “hemmabryggeri-försök” i ett av Quantana medlemmarnas laboratorium. Nu har Quantana prisats som en av årets bästa affärsideér och Felix Neumann är tydlig med vad nästa steg är.

Tiden för tävlingen var startskottet på att verkligen satsa på vår idé och nu när vi vunnit vet vi att vi är på rätt väg. Vi har redan identifierat färdplanen för att ta vår innovation till marknaden för i en tvåstegsprocess. Först kommer vi att rikta in oss på marknaden för enbart forskningsanvändning för att etablera vår produkt på. I det andra steget kommer vi att sträva efter att få fler investeringar för att utveckla en decentraliserad in vitro-diagnostisk lösning, säger Felix Neumann på Quantana.

Felix Neumann uppmanar alla att tävla i Venture Cup.

Bara plattformen för Venture Cup fungerar riktigt bra för att få exponering. Även om vi registrerade oss ganska nära tidsfristen för Idea 2020 kom vi i kontakt med riskkapitalister och fick bra kommentarer, säger Felix Neumann på Quantana.


Idé: Quantana

Team: Felix Neumann

Lärosäte: Stockholms Universitet och RWTH Aachen University, Germany

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Alexandra Björk

Alexandra Björk

Presskontakt VD/CEO 0761015995
Sandra Lunman

Sandra Lunman

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Väst 0761015992
Alexandra Strömberg

Alexandra Strömberg

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Syd

Relaterat innehåll