Gå direkt till innehåll
Teamet bakom D-stract som prisades för sin affärsidé i Venture Cup nords regionfinal 2022.
Teamet bakom D-stract som prisades för sin affärsidé i Venture Cup nords regionfinal 2022.

Pressmeddelande -

D-stract: Vinnare av Beyond Academic i region nord 2022

Upp mot 20% av världen lider av spruträdsla. Genom en kombination av kyla och tryck reducerar produkten smärta omedelbart. Den utesluter engångsartiklar, vilket gör D-stract till en mer hållbar och kostnadseffektiv lösning än vad som finns idag. Modellen lämpar sig till alla åldrar, oavsett fobi eller inte. D-stract prisades för sin idé på Venture Cups regionfinal i region nord 2022 då bolaget vann priset Beyond Academic, 50 000 kronor och en plats i den nationella Sverigefinalen i Oktober.

Spruträdsla drabbar 20% av världens befolkning, och det är vanligt att känna obehag kring sprutor och nålstick. Detta kan leda till att folk vägrar gå på sjukhusbesök till exempel vilket blir ett ännu större problem. Det finns för få lösningar idag som är effektiva och hållbara. Detta var innan idén om D-stract kom till liv. 

"Upp mot 20% av världen lider av spruträdsla. Genom enkombination av kyla och tryck reducerar produkten smärta omedelbart. Den utesluter engångsartiklar, vilket gör D-stract till en mer hållbar och kostnadseffektiv lösning än vad som finns idag. Modellen lämpar sig till alla åldrar, oavsett fobi eller inte" säger teamet. 

    Ebba ville göra ett gymnasiearbete om spruträdsla. Flera av kompisarna var spruträdda och idén var att hitta något effektivt som minskade rädslan. Carina fickvara rådgivare tack vare hennes medicinska kunskaper då hon är läkare. Hon letade upp mycket material och information om smärta. En decemberkväll i köket hemma ritade de tillsammans upp de första skisserna på produkten. Tillsammans gjorde vi tester och skapade ett första utkast som Ebba efter visst funderande fick använda till skolarbetet, något som resulterade i bland annat en vinst i Blixtlåset 2020 och Årets Innovation på UF-mässan i Göteborg. Hösten 2020 skapades D-stract AB och de satte i gång arbetet för att ta fram den bästa versionen, som resulterade i dagens modell.

    - "Vi håller på med att lansera produkten för försäljning och hoppas att komma igång med det så snart som möjligt. I framtiden när vår vision är att varje sjukhus, vaccinationscentral och vårdcentral samt alla stickrädda själva har produkten. Att D-stract finns tillgängligt till alla spruträdda ska vara en självklarhet. Produkten kan utvecklas och utvidgas till fler applikationer, och användas i kombination med andra produkter" säger teamet.

    D-stract tog i torsdags den 19 maj hem priset som årets Beyond Academic och vann 50 000 kronor på Venture Cups regionfinal 2022 i region nord och är därmed direktkvalificerade till Sverigefinalen i Oktober.

    Pris: Beyond Academic Venture Cup väst

    Idé: D-stract

    Team: Ebba Reinholdt och Carina Reinholdt

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 17 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

    Kontakter

    Joakim Johannesson

    Joakim Johannesson

    Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
    Mehkar Sheikh

    Mehkar Sheikh

    Presskontakt VD/CEO Nationellt

    Relaterat innehåll