Gå direkt till innehåll
Teamet bakom Nordic Renew Resource som prisades för sin affärsidé i Venture Cup nords regionfinal 2022.
Teamet bakom Nordic Renew Resource som prisades för sin affärsidé i Venture Cup nords regionfinal 2022.

Pressmeddelande -

Nordic Renew Resource: Vinnare av Impact Maker i region nord 2022

Nordic Renew Resource renar tungmetaller från att komma ut i luft, vatten och marken genom en helt ny reningsprocess–HMEE. Bolaget prisades för sin idé på Venture Cups regionfinal i region nord 2022 då bolaget vann priset Impact Maker, 50 000 kronor och en plats i den nationella Sverigefinalen i Oktober.

HMEE (Heavy Metal Eco Extraction) löser ett välkänt problem med svårigheten att rena tungmetaller i förorenat processvatten och i slam. Affärsidén bygger på att Nordic Renew Resource erbjuder industrin som har tungmetaller i sitt processvatten och i slam en helt ny teknik för att reducera tungmetallerna och återvinna dessa. Med denna affärsidé hjälper vi industrier och företag som arbetar mot noll utsläpp att kunna uppnå detta snabbare och i en cirkulär ekonomi. Det mesta av resterna från reningsprocessen kan återvinnas. Detta sker i ett ”Closed system” där processen kan producera den energi som åtgår för processen. 

- "Det unika med denna idé är att den bygger på ett helt nytt tänkande om hur tungmetallerna ska kunna skiljas ut i processvatten och i slam. Resterna från dagens reningsprocesser innebär ”fackling” (förbränning) av slamrester eller att slamresterna går till land deponier eller att dessa släpps ut i havet. När resterna efter dagens reningsprocesser förbränns släpps det ut tungmetaller i luften förutom att det produceras koloxid och koldioxid samt andra kväveoxider. När slam efter reningsprocesser går till markdeponier så gör regnvatten och snösmältning att tungmetallerna följer med ner i vårt grundvatten. Vid utsläpp till havet påverkar det djurlivet och forskning gjort i vattnen utanför Umeås kuster visar det på stora förändringar hos fiskarna beroende på höga koncentrationer av tungmetaller i vattnet. HMEE processen förhindrar dessa utsläpp till nytta för människors, djurlivets och naturens hälsa och välmående." Förklarar teamet. 


En av grundarna till företaget, Khalid Aljubori, som är en mycket erfaren kemiingenjör, har i sitt arbete stött på detta problem med tungmetaller i utsläppen från industrier och kommuner under 15-20 år. Under 2011 började han forska på detta ”hemma i källaren” för att se om han kunde lyckas minska mängden tungmetaller i processvatten och i slam som annars kommer ut i luften, marken och havet. Efter egna tester som översteg hans förväntningar kontaktar han Håkan Stegeby och hans dotter Eva-Marie Coura Stegeby som blir imponerade över hans upptäckt. 2017 grundas Nordic Renew Resource och sedan dess har processen förfinats och utvecklats till att ge ännu bättre resultat än de som Khalid först uppnådde. 

- "Om några år så kommer all industri som har problem med utsläpp av tungmetaller att kunna använda HMEE i sina reningsprocesser vilket innebär att Nordic Renew Resource kommer att bli känd i hela världen som ett framgångsrikt, erkänt teknikföretag som bidrar till en bättre värld utan utsläpp av tungmetaller." Säger teamet. 

Nordic Renew Resource tog i torsdags den 19 maj hem priset som årets Impact Maker och vann 50 000 kronor på Venture Cups regionfinal 2022 i region nord och är därmed direktkvalificerade till Sverigefinalen i oktober.

Pris: Impact Maker Venture Cup nord

Idé: Heavy Metal Eco Extraction (HMEE), Nordic Renew Resource

Team: Håkan Stegeby och Eva-Marie Coura Stegeby

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 17 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll