Gå direkt till innehåll
Johanna Vesterberg bakom Normada som blev publikens favorit i Venture Cup nords regionfinal 2022.
Johanna Vesterberg bakom Normada som blev publikens favorit i Venture Cup nords regionfinal 2022.

Pressmeddelande -

Normada: Vinnare av Publikens Pris i Region Nord 2022

Normada är nytänkande Open-Source möbler som genom ett digitalt ekosystem utmanar den traditionella make-break-waste produktionsmodellen. På Venture Cups regionfinal 2022 i region nord blev teamet publikens favorit.

Möbelavfallet har vuxit oerhört under de senaste decennierna. Så har även fraktutsläppen. Varje år slängs mer än 20 miljoner ton möbler. Resultatet av det blir att 9 miljoner ton trä, metall, glas, tyg, läder och skumavfall hamnar på soptippar och som deponi. I vårt samhälle idag produceras ständigt varor som är utformade för att användas en gång eller tillfälligt för att sedan slängas. De flesta kasserade material deponeras eller förbränns, vilket skapar föroreningar och kräver att producenter utvinner mer naturresurser för att tillverka nya produktionsmaterial.

Med en Open Source-plattform skapar Normada ett nytt digitalt ekosystem med hög kvalitativ skandinavisk design där kunderna kan välja mellan att få sina möbler handgjorda av lokalt trä eller 3D-printade i miljövänligt material. 

- "Vår cirkulära tillverkningsprocess tillåter dig som kund även att returnera möbeln när den inte längre passar dina levnadsförhållanden. Möbeln kan då malas ner och materialet användas till att printa en ny möbel, för rätt ändamål. Vårt mål är att tillverka 100% cirkulära möbler, av lokala giftfria material, så nära kunden som möjligt. En innovativ produktionsmodell som eliminerar, eller kraftigt reducerar, traditionella utsläpp från frakt, logistik och transporter etc. Inte bara för våra möbler utan även för de material som används vid produktion." Säger Johanna Vesterberg, VD och grundare.

Teamet bakom Normada har alltid lockats av utmaningen att skapa affärs-och kundnytta genom cirkuläritet och att tänka annorlunda där andra tänker traditionellt. Normada anser att en av de största fördelarna med additiv tillverkning är att tekniken möjliggör för produkterna att tillverkas så nära slutkunden som möjligt, oavsett var de befinner sig i världen. I praktiken innebär det att köparen kan ta en Normada designfil och skriva ut sin soffa var som helst i världen från någon som har en 3D-printer som kan hantera processen. 

Att tänka annorlunda ledde också till beslutet att göra alla Normadas designs tillgängliga somOpenSource i en licens som tillåter privat användning och modifiering, förutom för kommersiella ändamål och massproduktion. 

- "Det är en lösning för de nyfikna, som vill ladda ner våra möbler och själva experimentera. Vi hoppas att detta kommer att driva utvecklingen av 3D-printing och filament framåt när fler får tillgång till högkvalitativa och funktionella modeller för storskalig 3D-utskrift." Säger Johanna Vesterberg. 

Teamet har stor framtidstro. 

- "Om fem år finns vi representerade i alla världsdelar och producerar lokalt i minst 7 länder. Vid den tidpunkten har vi samarbetsprojekt med universitet världen över och driver forskningsprojekt som gör att vi alltid ligger i framkant vad gäller utveckling, produktion och återbruk av cirkulär interiör." Säger Johanna Vesterberg.


Bolaget blev publikens favorit på Venture Cups regionfinal i region nord 2022 då bolaget vann priset "Publikens Pris" efter en röstning i realtid som gjordes av publiken.

Pris: Publikens Pris Venture Cup nord

Idé: Normada

Team: Johanna Vesterberg

Ämnen

Kategorier


Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 17 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Presskontakt

Alexandra Björk

Alexandra Björk

Presskontakt VD/CEO 0761015995
Alexandra Strömberg

Alexandra Strömberg

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Syd

Relaterat innehåll