Gå direkt till innehåll
En lysande affärsidé vann Venture Cup 08/09

Pressmeddelande -

En lysande affärsidé vann Venture Cup 08/09

PRESSMEDDELANDE VENTURE CUP

Onsdag 3 juni 2009

En lysande affärsidé vann Venture Cup 08/09

LumenRadio från Göteborg vann finalen i Venture Cup 08/09 och hyllades av ett fullsatt Malmö Rådhus på onsdagskvällen. Deras produkter inom trådlös ljusstyrning förutspås revolutionera belysningsindustrin och leverera stora energibesparingar. Även andra-platsen gick till ett bidrag från Göteborg, AdFreight, som levererar en ny fraktlösning för e-handel. Tredje pris gick till nyligen uppmärksammade Thylabisco som utvecklat en produkt för viktminskning baserat på bladväxter, exempelvis spenat.

Av nästan 1.000 affärsidéer var det slutligen 12 av Sveriges framtida tillväxtföretag som gjorde upp om den ärofulla titeln Vinnare av Venture Cup 08/09. Det var en jublande glad Per Hulthén från Göteborg som tog emot prischecken på 200.000 kr när han fick stående ovationer av den fullsatta Knutssalen.

Juryns motivering till första priset lyder "Generationsskiften har sällan varit så här enkla. Genom att kombinera tre exceptionella lösningar i en har man lyckats skapa den optimala kanalen mellan sig själv och sin kund. Detta företag kommer att ersätta och konkurrera ut alla tidigare lösningar."

"Det var oerhört jämnt mellan finalisterna i år men det som imponerar mest är den stora tillväxtpotential alla dessa företag har. Det är entreprenörer och idéer som dessa som vi ska satsa på för att ta Sverige ur lågkonjunkturen" sa Johan Trouvé VD på Västsvenska Industri & Handelskammaren och medlem i Sverigejuryn för Venture Cup 08/09.

Finalfältet bestod av de tre pristagarna från respektive Venture Cup-region och de har sedan regionfinalerna i slutet av april fått coaching av McKinsey & Company. På så sätt har de fått en ytterligare möjlighet att utveckla och finslipa sina affärsplaner.

Under detta tävlingsår har sammanlagt 954 innovativa affärsidéer från hela landet lämnats in till Venture Cup i landets fyra regioner. Venture Cup startades för 11 år sedan och har utvecklats till en beprövad och lovordad process för att utveckla en affärsidé till ett företag. Deltagarna har under tävlingsåret haft möjlighet att genomgå Venture Cups utbildningsserie, ta del av feedback från juryn samt utveckla sitt bidrag med stöd av handledare. En viktig del av Venture Cups process är också att arrangera evenemang som inspirerar Sveriges blivande entreprenörer och hjälper dem att utveckla sina affärsnätverk. Vid årets Sverigefinal talade bland annat Percy Nilsson & Soledad Piñero Misa och delade med sig av sina erfarenheter och råd.

Bilder på pristagarna och från prisutdelningen publiceras inom kort på http://www.venturecup.se/sw30676.asp

Kontakt:

Jonas Almeling, 0761-01 59 92, jonas.almeling@venturecup.se

Håkan Alfon, 073-636 40 65, hakan.alfon@venturecup.se

Bilaga 1 Beskrivning av vinnarna och juryns motivering

Bilaga 2 Jury Venture Cups Sverigefinal 08/09

Om Venture Cup

Venture Cup genomför varje år en rikstäckande affärsplanstävling som med tiden har vuxit till världens största i sitt slag. Via en genomtänkt process med handledning, feedback, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande företag. Hittills har över 9 600 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till bärkraftiga företag.

Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. www.venturecup.se

Pristagarna i Sverigefinalen 08/09

1:a LumenRadio                   Lagledare: Per Hulthén - 0708-86 08 18                    Chalmers Innovation, Göteborg

Juryns motivering: Generationsskiften har sällan varit så här enkla. Genom att kombinera tre exceptionella lösningar i en har man lyckats skapa den optimala kanalen mellan sig själv och sin kund. Detta företag kommer att ersätta och konkurrera ut alla tidigare lösningar.

Beskrivning: LumenRadio utvecklar nästa generations trådlösa teknik för belysningsindustrin. Första produkterna släpptes i april 2009. LumenRadios har en unik patentsökt lösning för säkerhet, skalbarhet och samexistens med andra trådlösa teknologier. Mer info: www.lumenradio.com

2:a AdFreight                       Lagledare: Babak Esfahani - 0735-32 23 91                 Chalmers Innovation, Göteborg

Juryns motivering: På ett mycket smart sätt har detta företag paketerat en lösning på ett problem som tidigare bara kostat pengar. Genom att sluta avtal med stora kunder har man skapat förutsättningar för en formidabel logistiklösning.

Beskrivning: Det slutförs mer än 5 miljader auktioner på Ebay varje år. AdFreight har tagit fram en ny och innovativ lösning för att hantera frakten som uppstår mellan parterna.

3:a Thylabisco                      Lagledare: Malin Olbe - 0705-24 00 47                     Lunds Universitet, Lund

Juryns motivering: I spåren av den internationella ekonomins nedgång är denna idé på uppgång. Genom att kombinera mångårig forskning med ett stort marknadsbehov har företaget lyckats utvinna guld ur det gröna.

Beskrivning: Thylabiscos affärsidé är att utveckla produkter för viktkontroll baserade på thylakoider från bladväxter. Thylakoider inducerar mättnad och kan därmed användas för att förebygga och reducera övervikt, ge ökad tillfredsställelse och ökat välbefinnande.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll

Relaterade event