Gå direkt till innehåll
Shaojun Xiong och  Lars Atterhem, grundare av affärsidén 'Hållbar Svampoddling'.
Shaojun Xiong och  Lars Atterhem, grundare av affärsidén 'Hållbar Svampoddling'.

Pressmeddelande -

Hållbara svampar ska generera både livsmedel och bränsle

En av de mest kända och mest använda lösningarna för att ersätta fossila bränslen är med drivmedlet etanol, men processen att skapa etanol är inte helt miljövänlig. I tillverkningsprocessen används bla kemiska metoder som kräver intensiv energi och leder till kemiska avfall. Detta är något som Lars Atterhem och Shaojun Xiong ska förändra med sin idé och därmed göra tillverkningsprocessen mer miljövänlig, genom att använda vitröta matsvampar. Nu har teamets affärsidé utsetts till en av Sveriges bästa 2021.

Etanol är det kemiska namnet på det vi i dagligt tal kallar sprit eller alkohol. Etanolen tillverkas genom att bryta ned s k lignin, en typ av komplexa växthärledd polymer som finns i cellväggarna på bl a träd. Att bryta ned lignin har tidigare gjorts med kemiska metoder, tills nu. Lars Atterhem och Shaojun Xiong har tillsammans uppfunnit en metod där svampar istället bryter ned lignin. Deras innovation kan därmed leda till att den nuvarande tillverkningsprocessen av etanol kan få 60 % mindre energiförbrukning, 65 % mindre koldioxidutsläpp samt reducera arbetskostnader med ca 30 %.

Teamet består av Shaojun Xiong, vid SLU i Umeå, som har ansvarat för forskningsutvecklingen och patenteringen av affärsidén. Lars Atterhem, grundare av Biosteam AB, som har ansvarat för den industriella utvecklingen och kommersialisering av affärsidén 'Hållbar Svampodling". Det var under en flygresa till Kina som teamet kom på idén och arbetet att ta fram affärsidén har pågått under ca sju år.

Målsättningen är att verksamheten inom 2-3 år ska upprätta en pilotanläggning för demonstration av tekniken och uppstart av produktion av matsvampar samt etablera försäljning (t.ex. genom licens) av teknologin. I längden ska deras innovation inte bara leda till att producera biobränsle utan även skapa livsmedel och biomedicin.

Pris: Topp20 - IDEA 2021 region nord.
Idé: Hållbara svampar.
Team: Shaojun Xiong och  Lars Atterhem.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll

Låt oss presentera Venture Cups Topp20-lista av Sveriges bästa affärsidéer

Låt oss presentera Venture Cups Topp20-lista av Sveriges bästa affärsidéer

Här är listan på de 20 bästa affärsidéerna som deltagit i Venture Cups IDEA-tävling under hösten. "Det är idéer med stor bredd som eventuellt kan ge en liten indikation på hur det ser ut bland våra allra färskaste idéer i Sverige just nu. Vi ser att precis som tidigare, så är hållbarhet av största vikt men även viljan att hjälpa andra är stor" - säger, Madelene Näslund Regionchef i Väst.