Gå direkt till innehåll
Gruppbild på alla regionala vinnare i Venture Cup Öst. Foto: Victor Ackerheim
Gruppbild på alla regionala vinnare i Venture Cup Öst. Foto: Victor Ackerheim

Pressmeddelande -

Här är samtliga regionala vinnare i Venture Cup STARTUP

Samtliga regionala vinnare av Venture Cups nya startuptävling är nu utsedda. Vinnarna som bedömts på idé, trovärdighet, tillväxtpotential och team delar nu på en prispott på närmare en miljon kronor. De kvalificerar sig även vidare till att tävla om den prestigefyllda titeln Startup of the year under Venture Cups Sverigefinal i september.

Efter en ovanligt tuff tävlingsomgång av Venture Cups nya uppdaterade tävling STARTUP är nu de regionala vinnarna utsedda. Fler startups än någonsin deltog i landets största entreprenörstävling och konkurrensen har därmed varit stenhård bland de nästan 400 tävlande. Under finalerna som arrangerades i veckan samlades hundratals entreprenörskapsintresserade för att ta pulsen på morgondagens framgångsföretag och hylla vinnarna. De av juryn 47 nominerade finalistteamen resulterade till sist i 15 vinnare, vilka delade på vinstsumman på 950 000 kronor och kvalificerade sig därmed samtidigt vidare till Venture Cups Sverigefinal i slutet av september.

Tävlingsbidragen i Venture Cup ger oss årligen en trendkoll på vilka företagsidéer som kommer bli stora på startupscenen inom kort. Definitionerna av vad en startup är många och går isär, men i våra ögon drar vi gränsen vid 500 000 kronor i externa intäkter eftersom vi tycker det är viktigt att hjälpa startups i ett tidigt skede då andra aktörer inte vågar ta risken. Därmed erbjuder vi tidiga startups en unik möjlighet till att “fail fast”, vilket resulterar i att de kan lyckas stort när det väl lossnar, säger Julia Selander, VD Venture Cup.

Under regionfinalerna som arrangerades i Skellefteå, Stockholm, Göteborg och Malmö utsågs vinnare av de nationella priserna: Top Tech, Student Superstart, Impact Maker och Game Changer vilka alla innebär en direktkvalificering till Sverigefinalen. Årets Sverigefinal avgörs i Lund den 21 september och där tävlar de 15 vinnarna om att kamma hem den prestigefyllda titeln Startup of the year som medför ytterligare prispengar om 100 000 kronor.

– I år är tävlingen extra spännande eftersom juryn nu har möjligheten att dela ut priser istället för kategorivinster, vilket i teorin innebär att ett team kan kamma hem alla priserna. Det ser vi exempel på i region syd där juryn beslutat att ge startupen Next Step Dynamics priset Top Tech och Impact Maker, säger Lisa Johansson, Marknadschef Venture Cup. 

Här är alla regionala vinnare i Venture Cup STARTUP

Region Norr

Mowida - Vinnare av Impact Maker  

Meiju Vartiainen och Daniel Remes.

En tjänst som dels gör det enklare för bostadssökande att hitta boende och som förenklar för uthyrare att administrera och hyra ut boenden. Plattformen matchar uthyrare och sökande utifrån olika kriterier och förenklar processen för båda parter.

HiloProbe - Vinnare av Game Changer  

Lina Olsson, Marie-Louise Hammarström, Sten Hammarström, Gudrun Lindmark och Anne Israelsson

HiloProbes lösning ColoNode ger en säkrare identifiering av tumörspridning vid tjocktarmscancer som är en avgörande faktor för patienternas fortsatta behandling och överlevnad. Detta är helt ny och unik information som inte kan fås i dagsläget, vilken ger nya möjligheter till individuell behandling av patienterna.

Bara Bättre - Vinnare av Student Superstart

Sara Eriksson, Linnea Elfving och Claes Lundgren. Örnsköldsvik.

Bara Bättre är ett ledarskapskoncept som primärt hjälper frisörföretagare att coacha och leda sin personal för högre lönsamhet. Kunder får rätt förutsättningar för att prestera bättre, tjäna bättre och ha roligare på jobbet.

Organofuel Sweden -Vinnare av Top Tech  

Italo Sanhueza, Armando Cordova, Claes-Göran Beckeman och Anders Niclazon, Samson Afewerki och Luca Deiana

Organofuel Sweden är ett grönt start-up företag som har utvecklat en teknologisk plattform som möjliggör ett unikt sätt att framställa högvärdesprodukter (gröna kemikalier, biomaterial och biodrivmedel) med skogen som startmaterial.

Region Öst

RMBLStrip - Vinnare av Top Tech

Gustav Kristiansson, Milad Pouyanmehr & Emanuel Walldén Viklund

Idag förlorar hårt pressade lastbilsåkerier ca 20.000 SEK i bränslekostnad per bil och år. När en förare byter trailer bör luftriktaren uppe på taket justeras. Men föraren börjar hellre köra för att spara tid. RMBLStrips mjukvara integreras i elmotorn som justerar luftriktaren och automatiserar justeringen och realiserar därmed bränslebesparingen.

Tracy - Vinnare av Student Superstart

Artan Mansouri, Mikaela Pedersen & Simon Ignat

Tracy är ett kreativt AI startup med en vision om att ta maskininlärning och artificiell intelligens till vårt dagliga liv. Vår första produkt är tänkt att förändra djurbranschen. Vi bygger världens första självlärande produkt som ger din hund en röst genom att produkten låter dig få veta vad din hund gör och dess behov när som helst i din smartphone.

Next Period - Vinnare av Impact Maker

Louise Berg, Helena Halonen , Hjalmar Granberg & Malin Söderberg 

Next period är mensskyddet som ska revolutionera världen. Idag växer en global trend där hållbarhet, miljö och hälsa står i fokus. Vårt mål är att öka kvinnors hälsa och självständighet samtidigt som vi skapar en ekonomisk tillväxt med en ny hållbar produkt för kvinnor i både hög- och låglöneländer.

OptiFriction - Vinnare av Game Changer

Henrik Ahrman, Lars Haglöf & Rikard Mogensen

OptiFriction fokuserar på metodutveckling av hydrofoba ytor till skidsport och marina miljöer som är energieffektiva och miljövänliga. Vi erbjuder konsumenter repeterbara och slitstarka ytor, som ger samma glid varje gång de använder våra produkter. Vi ser stora möjligheter att ersätta fluorerade skidvallor och bottenfärger på ett miljömässigt hållbart sätt. Den ekonomiska potentialen bedöms som mycket stor.

Region Väst

Graphic Tracer - Vinnare av Top Tech

Mats Löfberg och Steve Boek

Att återskapa grafiska original är både jobbigt och tidsödande. Graphic Tracer hjälper användaren att ta fram perfekta original för grafisk produktion snabbt och enkelt. Logotyper som tidigare kunde ta flera timmar att göra iordning kan göras perfekta på några minuter med Graphic Tracer.

Mimbly - Vinnare av Student Superstart

Daniel Ernesto Colunga Tinajero, Isabella Palmgren och Helena Wallenberg

Mimbly har utvecklat en produkt som återvinner vatten i befintliga tvättsystem och kan användas av t.ex. hotell för att spara miljontals liter vatten och en stor mängd energi. Den viktigaste aspekten hos deras produkt är att den är enkel att implementera i alla nya och befintliga tvättmaskiner.

Tribotextil - Vinnare av Impact Maker

Staffan Öberg, Anders Bergner och Fredrik Öberg

Tribotextil erbjuder licenser och säljer produkten TribotextilTM till verkstadsföretag som 3D- formar tunnplåt, en miljövänlig pressteknik med hög ytfinnish, minimerad efterbearbetning och låg kassation.

Trotto - Vinnare av Game Changer

Alban Qitaku, Thomas Carlsson och Henrik Tellving

Trotto ökar lönsamhet för häststallens framförallt inom trav och galopp, genom att erbjuda ett digitalt system för effektivisering och kvalitetssäkring av arbetsprocesser och kommunikation gentemot externa hästägare.

Vinnare i region Syd

Next Step Dynamics - Vinnare av Top Tech och Impact Maker

Karthik Srinivasan, Nooria Dariab, Fredrik Berlind, Surya Vempati, Sriram Cherukuvada

Next Step Dynamics hjälper till att förebygga fallolyckor ibland äldre, genom att ständigt analysera balans, styrka, sömn och andra vitala parmetrar genom en smart wearable och genom big data analys.

Vultus - Vinnare av Student Superstart

William Håkansson, Robert Schmitt, Måns Jarlskog, Argjent Haliti

Vultus erbjuder tidig upptäckt för skadedjursbekämpning med hjälp av drönare, satelliter och AI.

Gedea Biotech - Vinnare av Game Changer

Sophie Manner, Annette Säfholm, Christine Widstrand, Ulf Ellervik, Olov Sterner, Helena Strevens

Gedea Biotech utvecklar en antibiotikafri, säker och effektiv behandling av underlivssvamp baserat på naturliga substanser och som dessutom är en godkänd livsmedelstillsats.

Ämnen

Kategorier


Venture Cup is the competition for the entrepreneurs of tomorrow. Our purpose is to connect people with ideas with experts and the crowd, to ignite the creation of new businesses and empower the growth of Sweden. We are a nonprofit organization, and open for everyone who wants to test their business ideas. Thanks to our financial partners, we each year donate 1, 3 million SEK to creative ideas with long-term sustainable growth and verified demand from customers. Venture Cup was founded in 1998 at the initiative of McKinsey & Company in collaboration with Chalmers University, Gothenburg University, and Innovationsbron. Venture Cup is supported by all the great universities in Sweden and is run in partnership with the private and public sectors. Since the beginning in 1998 over 15 000 business ideas have competed and about 30 % of the ideas have become businesses. Read more onwww.venturecup.se

Presskontakt

Alexandra Björk

Alexandra Björk

Presskontakt VD/CEO 0761015995
Alexandra Strömberg

Alexandra Strömberg

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01

Relaterat innehåll