Gå direkt till innehåll
De 5 vinnande startupsen på Venture Cup Östs regionfinal 16 maj 2017, fotograf Victor Ackerheim
De 5 vinnande startupsen på Venture Cup Östs regionfinal 16 maj 2017, fotograf Victor Ackerheim

Pressmeddelande -

5 företag som verkligen bryr sig

I går 16 maj i Stockholm presenterades vinnarna i Venture Cup region Öst. De fem pristagarna har alla något gemensamt - de vill förbättra för sin omgivning. Ett innovativt mensskydd, ett sätt att minska bränsleförbrukningen för lastbilar, ett miljövänligt alternativ till flourvalla och giftiga båtbottenfärger, ett sätt att hålla koll på hundars hälsa genom artificiell intelligens och ett verktyg för visualisering av digital information. Dessa startupidéer belönades med 50 000 kr vardera.

Bland de vinnande teamen finns OptiFriction som vann priset Game Changer för sin idé som tros kunna ändra en hel marknad. Affärsidén är att med hjälp av mönster minska friktion och på så sätt kunna ersätta traditionell valla inom skidsport och bottenfärger på båtar. En lösning som är bra både för användare och miljö.

Detta är vårt första gemensamma företag och där vi så här långt arbetar ideellt för att vi är intresserade och tror på att förbättra egenskaperna och framförallt miljön för natur och människor. Vi är alla tre något slag av entreprenörer och intresserade av att driva företag och utveckling, säger teamet bakom OptiFriction.

Vinnaren av priset Impact Maker var startupen Next Period vars mål är att genom ett innovativt mensskydd förändra vardagen för alla de kvinnor världen över som menstruerar.

Vinsten är ett kvitto på att vi har en idé som är trovärdig och värd att satsa på. Det betyder mycket att juryn tror på vår idé och utsåg oss som vinnare och såg lönsamheten i vår produkt, i mängden av alla andra fantastiska bidrag, säger Louise Berg från Next Period.

Konkurrensen i årets omgång av Venture Cup var stor med fler tävlande startups än någonsin tidigare och nivån på idéerna varit hög.

Det var fem mycket starka team som tog hem priserna på årets regionfinal. Utav drygt 170 inskickade idéer i region Öst tog sig 12 stycken vidare till regionfinal och bland dessa har juryn valt dessa fem vinnande startups som alla spås få en mycket ljus framtid, säger Venture Cup Östs regionchef Emilie Lidgard.

Torsdag 18 maj hålls regionfinaler i Göteborg, Malmö och Skellefteå för att kora vinnarna i Venture Cups övriga regioner. Läs om årets alla nominerade affärsidéer på venturecup.se/nominees.


De fem vinnande startupsen i Venture Cup region Öst är:

Top Tech
RMBLStrip - Idag förlorar hårt pressade lastbilsåkerier ca 20.000 SEK i bränslekostnad per bil och år. När en förare byter trailer bör luftriktaren uppe på taket justeras. Men föraren börjar hellre köra för att spara tid. RMBLStrips mjukvara integreras i elmotorn som justerar luftriktaren och automatiserar justeringen och realiserar därmed bränslebesparingen.
Team: Gustav Kristiansson, Milad Pouyanmehr & Emanuel Walldén Viklund
Ort: Linköping, Göteborg, Haag

Impact Maker
Next Period - Next period är mensskyddet som ska revolutionera världen. Idag växer en global trend där hållbarhet, miljö och hälsa står i fokus. Vårt mål är att öka kvinnors hälsa och självständighet samtidigt som vi skapar en ekonomisk tillväxt med en ny hållbar produkt för kvinnor i både hög- och låglöneländer.
Team: Louise Berg (Sibship), Helena Halonen (RISE-Bioekonomi), Hjalmar Granberg (RISE-Bioekonomi) & Malin Söderberg (Södersjukhuset)
Ort: Norrköping, Stockholm

Game Changer
OptiFriction - OptiFriction fokuserar på metodutveckling av hydrofoba ytor till skidsport och marina miljöer som är energieffektiva och miljövänliga. Vi erbjuder konsumenter repeterbara och slitstarka ytor, som ger samma glid varje gång de använder våra produkter. Vi ser stora möjligheter att ersätta fluorerade skidvallor och bottenfärger på ett miljömässigt hållbart sätt. Den ekonomiska potentialen bedöms som mycket stor.
Team: Henrik Ahrman, Lars Haglöf & Rikard Mogensen
Ort: Hedemora, Borlänge, Avesta

Student Superstart
Tracy - Tracy är ett kreativt AI startup med en vision om att ta maskininlärning och artificiell intelligens till vårt dagliga liv. Vår första produkt är tänkt att förändra djurbranschen. Vi bygger världens första självlärande produkt som ger din hund en röst genom att produkten låter dig få veta vad din hund gör och dess behov när som helst i din smartphone.
Team: Artan Mansouri, Mikaela Pedersen & Simon Ignat
Ort: Stockholm
Lärosäte: Kungliga tekniska högskolan

Visual Sweden Venture Award
MiNDiGO - MiNDiGOs vision är att överbrygga klyftan mellan hur människor interagerar och elaborerar med digital information och hur våra hjärnor är utformade att tänka. Vår affärsidé går ut på att erbjuda en innovativ visualisering av sökresultat som ger snabb inlärning och förståelse av komplex information, utformad för att underlätta och stödja användarnas arbetsflöde.
Team: Jessica Malmberg, Caroline Ekstrandh & Preben Hansen
Ort: Stockholm
Lärosäte: Stockholms universitet

Ämnen

Regioner


Venture Cup is the competition for the entrepreneurs of tomorrow. Our purpose is to connect people with ideas with experts and the crowd, to ignite the creation of new businesses and empower the growth of Sweden. We are a nonprofit organization, and open for everyone who wants to test their business ideas. Thanks to our financial partners, we each year donate 1, 3 million SEK to creative ideas with long-term sustainable growth and verified demand from customers. Venture Cup was founded in 1998 at the initiative of McKinsey & Company in collaboration with Chalmers University, Gothenburg University, and Innovationsbron. Venture Cup is supported by all the great universities in Sweden and is run in partnership with the private and public sectors. Since the beginning in 1998 over 15 000 business ideas have competed and about 30 % of the ideas have become businesses. Read more onwww.venturecup.se

Presskontakt

Alexandra Björk

Alexandra Björk

Presskontakt VD/CEO 0761015995
Alexandra Strömberg

Alexandra Strömberg

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Syd

Relaterat innehåll