Gå direkt till innehåll
Hannah Barker, Karl Yves Vallin, Jacqueline Rohde Mohr, Nicholas Kelly Foto: Privat.
Hannah Barker, Karl Yves Vallin, Jacqueline Rohde Mohr, Nicholas Kelly Foto: Privat.

Pressmeddelande -

Ovanliga bönor tog hem akademiskt pris.

Den nuvarande efterfrågan på köttkonsumtion ger ett koldioxidavtryck som är upp till 90 gånger högre än baljväxter. Utöver detta importeras 70% av alla sojaprodukter som säljs i Europa och i Sverige står spannmål bara för 50% av all mat som konsumeras på årsbasis. Med målet att minska koldioxidavtrycket samt bidra till att uppfylla Sveriges mål om att bli helt självförsörjande i livsmedelskonsumtionen har LuFu, med sina bönbaserade produkter, tilldelats priset Beyond Academic på Venture Cups regionfinal.

LuFu började med tron om att mat är ett kraftfullt verktyg för att hantera befintliga samhälls- och miljöutmaningar genom att erbjuda läckra, hälsosamma och hållbara lupinbaserade produkter. 
Lupinbönan är tillsammans med sojabönan de baljväxter som innehåller mest protein per 100 gram, 
med ett fibervärde så högt att en portion ger hela 40% av det fibrer en person behöver under en hel dag.

LuFu skapades hösten 2020 av en grupp på fyra studenter vid Lunds universitet som insåg den ökande trenden och möjligheterna att ta fram växtbaserad mat. Med inspiration från det skånska företaget Oatly producerar LuFu lokalodlade och hållbara bönbaserade produkter som riktar sig mot svenska kunder som vill leva hälsosamt och klimatsmart.

- "Att producera lupinbaserade produkter lokalt och använda hela bönan för att utveckla vårt sortiment säkerställer att vi har det minsta organiska fotavtrycket, samtidigt som matavfallet hålls på ett absolut minimum. Lupinbönor innehåller mycket protein, fibrer och annat näringsinnehåll, /.../ vilket gör den till den perfekta ingrediensen för hälsomedvetna konsumenter."

Bolaget idé och stora potential att expandera från akademi till näringsliv var en av anledningarna till att Venture Cup juryn utsåg LuFu till vinnare av priset Beyond Academic på syds regionfinal i Venture Cups STARTUP tävling 2021. Individuellt har alla i teamet tidigare erfarenhet av entreprenörskap och målet är nu att LuFu ska bli ett banbrytande varumärke som inom fem år är ett branschledande veganskt / vegetariskt varumärke i Skandinavien med ett brett sortiment.

- "Våra kompletterande färdigheter och delad vision kommer, tillsammans med LuFu, att ge dig morgondagens mat."

LuFu fortsätter sin resa i STARTUP tävlingen genom sin direkt kvalificering till Sverigefinalen den 7'e oktober.

Pris: Beyond Academic, Venture Cup Syd.

Idé: LuFu.

Team: Nicholas Kelly, Karl Yves Vallin, Hannah Barker och Jacqueline Rohde Mohr

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt