Gå direkt till innehåll
Rädda liv eller lösa tvister? Vem vinner Venture Cup Syd hösten 2013?

Pressmeddelande -

Rädda liv eller lösa tvister? Vem vinner Venture Cup Syd hösten 2013?

Dags att förnya domstolsväsendet, se till att hela befolkningen verkligen kan använda internet, rädda fler liv i trafiken eller se till att bildbloggen blir lönsam på ett helt nytt sätt. Dessa är fyra av de idéer bland åtta nominerade som gått vidare till finalen i Venture Cup Syd som avgörs den 12:e december i Malmö.


Äntligen är det dags, de åtta nominerade som tävlar om vinsten i Venture Cup är utsedda. Fyra kategorivinnare ska utses och av dessa en vinnare av Venture Cup. Swiftcourt som tävlar i kategorin Människa & Samhälle vill hjälpa företag och privatpersoner att lösa tvister genom en juridisk onlinetjänst. Idén väcktes utifrån en önskan att göra rätten till rättslig prövning vid tvist mer lättillgänglig oberoende av kunskap eller ekonomiska förutsättningar. De tävlar mot Enkelnet som vill skapa ett mer demokratiskt infomationssamhälle genom att underlätta för äldre att använda internet.


I kategorin Miljö och Energi tävlar Cyclicor med en metod för att tillverka plast på ett mer miljövänligt sätt som också utesluter vissa kemikalier som är farliga för hälsan. De tävlar mot Solar Catch som utvecklar en lösning som kommer att revolutionera människors syn på fönster och dess funktion i främst offentliga miljöer.


UPD Radio, vår vinnare i Moment Pitch, tog sig ända till denna slutfinal och är nu också en av de tävlande i kategorin Life Science och Teknik. Med sitt chip som ska förbättra batteritiden i medicintekniska produkter tävlar de mot iResQ som sänder sekundsnabba larm vid trafikolyckor med hjälp av en app.


En nytänkande idé för annonser på bildbloggar står Tailify för som tävlar mot UserApp, en molnbaserad användaradministration, i kategorin Webb, Mjukvara och Media.


I varje kategori finns det chans att vinna 25 000 kronor och av kategorivinnarna utses vinnaren av Venture Cup Syd som därmed får ytterligare 100 000 kronor. Den 12 december utses vinnarna på Venture Cup Syds regionfinal. Vinnarna från regionfinalen har sedan chans att nomineras till Sverigefinalen som kommer att äga rum i juni nästa år. Där tävlar de mot vinnare i någon av Sveriges övriga tre regioner.



Nominerade i Venture Cup Syd hösten 2013


Människa & Samhälle

Bidrag: Swiftcourt

Team: Johan Hedén Hultgren Hampus Sahlin, Fredrik Andersson, Niklas Holmquist och Jakob Elander, Juridiska fakulteten/Lund

Swiftcourt utvecklar och tillhandahåller en juridisk onlinetjänst som helt förändrar sättet tvister mellan parter sköts. Med Swiftcourt blir alla lika inför lagen, och ingen tvist är för liten för att ta upp.

Bidrag: Enkelnet

Team: Maria Ahrén, Sasa Farkas och Lewis Horne, Lund

Enkelnet är en onlineplattform som förenklar och underlättar internetanvändningen för de individer som står utanför dagens digitala informationssamhälle. Enkelnet vill ändra på att över två miljoner människor i Sverige upplever ett digitalt utanförskap och skapa ett mer demokratiskt informationssamhälle.


Miljö & Energi

Bidrag: Cyclicor

Team: Kristofer Cook och Sang-Hyun Pyo, LTH/Lund

Cyclicor is a green-chemistry company focused on the development and commercialisation of safer and more sustainable polymers. The company has developed a new chemical synthesis pathway for the production of polycarbonate plastics without bisphenols and polyurethanes without isocyanates. Cyclicor will license and bring to market polymer products in an industry that is today worth over 40 billion Euros globally.   

Bidrag: Solar Catch

Team: Michael Nauruschat, Zoheir Haghighi, Evan Bruner och Alex Han, LTH, Lund

In order to increase the aesthetic value and reduce energy costs of their buildings, property owners need to retrofit and adapt to green technology, which will reduce their operating costs, and demonstrate their commitment to the future while providing them with an individual image that allows them to stand out.


Life Science och Teknik

Bidrag: iRezQ

Team: Tor Sjödin, Jenny Sjödin, Christian Jensen, och David Ludvigsson, Åkarp

iRezQ är en app som kan rädda liv i trafiken. Appen använder sensorer som finns inbyggda i en smartphone och med hjälp av matematiska algoritmer kan vi tolka om en person är involverad i en olycka eller ej. Vid larm går det sekundsnabbt en varning till alla i närheten av olyckan som har samma app. iRezQs larmportal är bemannad 7/24. Larmoperatören kontaktar SOS-alarm efter att ha bedömt olyckan.

Bidrag: UPD Radio

Team:  Carl Bryant, Dejan Radjen, Reza Meraji, Yasser Sherazi, Nafiseh Mazloum och Rohit Chandra, LTH/Lund

UPD Radio will focus on research and development of ultra-low power wireless connectivity circuits for integration in compact devices. An architecture has been developed that can offer a power consumption around 5 times lower than the best commercial devices currently on offer. UPD Radio will supply integrated circuits as intellectual property blocks (IP-blocks) customized to the customer’s need.

Webb, Mjukvara & Media

Bidrag: Tailify

Team: Fredrik Andersson, Joakim Barje, Fredrik Gernandt Segerby, Philip Gustafsson, och Didrik Svendsen, Helsingborg

Bildbloggar på sociala medier lockar dagligen miljontals människor som söker efter inspiration. Tailify är en distributionskanal för annonser i bildform som smälter in i det material bloggarna delar med sig av. Annonsörerna når på så vis en nischad och köpstark målgrupp på ett enkelt och effektivt sätt. Det är samtidigt ett nytt, säkert och lagligt sätt för bloggare att tjäna pengar.

Bidrag: UserApp

Team: Robin Yord, Timothy Engqvist Johansson och Robin Orheden, Malmö

UserApp är ett moln-baserat användarhanterings-API för webbapplikationer. Syftet är att underlätta för utvecklare att skiva kod för användar-login och registrering, fakturering, rättigheter mm. Istället kan utvecklare få mer tid att fokusera på applikationens kärnfunktionalitet.


Frågor hänvisas till

Julia Selander

Tävlingsansvarig Venture Cup

Julia.selander@venturecup.se

0733-850699

Ämnen

Kategorier


Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll