Gå direkt till innehåll
Affärsidén som underlättar i pandemier

Nyhet -

Affärsidén som underlättar i pandemier

Det har nog inte undgått någon att världen står inför stora utmaningar detta år i och med pandemin som råder. Den globala testkapaciteten har visat sig vara mycket begränsad på grund av brist på testutrustning och pandemiberedskap. Affärsidén Videm som är en av vinnarna på Venture Cups Topp20-lista utvecklar ett handhållet, patientnära diagnosverktyg för identifiering av olika infektioner - som eliminerar behovet av dyra, energikrävande och avancerade laboratorier.

År 2020 blir året alla kommer minnas. Världen står inför stora utmaningar i och med den rådande pandemin. Den globala testkapaciteten har visat sig vara starkt begränsad på grund av brist på testutrustning och pandemiberedskap. I juli 2020 visade testdata att så få som 10–20% av befolkningen i höginkomstländer hade testats för Covid-19, och i många låg- och medelinkomstländer låg siffran på under 1% (Our World in Data, 2020). Utöver detta är ytterligare en stor utmaning den höga risken för felaktiga testresultat, bara i Sverige fick 3900 svenskar fel provsvar i september 2020 enligt Folkhälsomyndigheten, vilket kan leda till ödesdigra konsekvenser. Dessutom har dagens PCR-tester en svarstid på flera dagar.

Affärsidén Videm utvecklar ett handhållet, patientnära diagnosverktyg för identifiering av olika infektioner - som eliminerar behovet av dyra, energikrävande och avancerade laboratorier. Med en total diagnostiseringstid på under en timme, och med samma pålitlighet som toppmoderna PCR-maskiner, förändrar vi sättet som diagnostik utförs på.

Teamet bakom Videm har genomgått många olika entreprenöriella resor tidigare. Allt från köp och sälj av båtar och sportutrustning till utomhusbio. Grunden till idén med Videm uppkom av professor Jan Albert som för närmare 10 år sedan efterlyste en kostnadseffektiv, portabel diagnostikenhet för att på ett snabbt sätt identifiera bland annat säsongsinfluensa. Forskningsprojektet har pågått i 6 år och med rådande pandemi har hela världen utbildats i frågan, vilket ökat intresset, och inte minst behovet av produkten.

Vad är det unika med er idé som du tror gjort att den hamnat på Topp20-listan?

Vi har alltid varit övertygade om potentialen i vårt projekt. Att decentralisera testandet av sjukdomar och erbjuda människor ett verktyg för egentest, likt kroppstermometern för feber, känns som en självklarhet för att stärka folkhälsan. Att Covid-19 inträffar samma år som vi påbörjar vår kommersialisering är något ironiskt – eftersom timing sägs vara ett av de viktigaste elementen i entreprenörskap, säger Viktor Skoglund.

Idé: Videm

Team:Viktor Skoglund, Maria Barklund & Petter Barreng

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Alexandra Björk

Alexandra Björk

Presskontakt VD/CEO 0761015995
Sandra Lunman

Sandra Lunman

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Väst 0761015992
Alexandra Strömberg

Alexandra Strömberg

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Syd

Relaterat innehåll