Gå direkt till innehåll
Containing Greens lämnar inte växterna ute i kylan - eller?

Nyhet -

Containing Greens lämnar inte växterna ute i kylan - eller?

Via spillvärme från datacenters, vill Containing Greens möjliggöra för hydroponisk odling av grönsaker i ett subarktiskt klimat. Våra matvanor förändras på miljövänligare håll men Containing Greens anser att produktionen inte har hängt med och de är här för att ändra på detta! 

Kallt och mörkt klimat ska inte stå som hinder för att människor ska få njuta av färska och lokalt producerade grönsaker. Detta anser Containing Greens teamet Moa Johansson, Ellinor Emilsson och Adrian Arrosamena Mellgren. Gruppen ger sig nu ut på ett uppdrag om att ge områden som saknar rätt klimat för odling av grönsaker en möjlighet att odla både klimatsmart och innovativt året om.

Detta gör Containing Greens genom att de utvecklar moduler för att odla grödor i subarktiskt klimat.

-Våra matvanor har ändrats, men sättet att odla i kallt klimat har inte hängt med. Vi vill möjliggöra att fler där ute får avnjuta färska, lokalproducerade grödor med hjälp av spillvärme från datacenters allt för ett mer ansvarstagande produktion och konsumtion, säger Moa Johansson på Containing Greens.

Moa och Adrian fick genom LTU Business sommarprogram Impact Lab uppgiften att lösa något av FN:s globalahållbarhetsmål i Norrbotten.De kom på första utkastet till idén redan första dagen. De som skulle komma att bli gruppen övriga medlemmar fick höra talas om att det fanns en grupp som jobbade med odling på LTU Business och snart var alla dagens Containing Greens medlemmar involverade. Strax därefter fick gruppen möjlighet att testodla i ett par lokaler och fann där potential i symbiosen mellan datacenter och grönsaksodling. Deltagandet i Venture Cup beskriver teamet som givande och lärorikt. Vinsten visar på att konceptet har potential och att det är värt att fortsätta utveckla framtidsvisionerna om att försörja skolor med närodlade grönsaker under vintern, för att sedan ta sig ut i världen och utnyttja data centers spillvärme i andra länder med klimat som försvårar odlandet av grönsaker. Med Containing Greens första mål är mer lokalt förankrat.

- Efter det planerade pilotprojektet hoppas vi att om en inte för lång framtid producera så mycket grönsaker att vi kan försörja Luleå kommuns skolor med närodlade grönsaker under vintern. Vi hoppas också att vi har utvecklat ny teknik både för hydroponisk odling och för att ta tillvara på spillvärme från datacenter. Därefter hoppas vi att kunna etablera oss vid datacenter även i andra länder inom den subarktiska klimatzonen, säger Ellinor Emilsson på Containing Greens.

Idé: Containing Greens

Team: Moa Johansson, Ellinor Emilsson och Adrian Arrosamena.

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Alexandra Björk

Alexandra Björk

Presskontakt VD/CEO 0761015995
Sandra Lunman

Sandra Lunman

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Väst 0761015992
Alexandra Strömberg

Alexandra Strömberg

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Syd

Relaterat innehåll