Gå direkt till innehåll
Edvard Hall & Niklas Schmidt - Grundare av NovoSpection
Edvard Hall & Niklas Schmidt - Grundare av NovoSpection

Nyhet -

Global matchmaking - Novospection ska ta innovation till länder där det behövs allra mest

Den 25 september 2015 antog FN:s alla medlemsländer i generalförsamlingen den historiska resolutionen Agenda 2030 för hållbar utveckling.193 länder världen över har formulerat och antagit de globala målen. Syftet är att fram till år 2030 för uppnå en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar utveckling världen över. Agenda 2030 innehåller 17 mål och 169 delmål.

Antagande är en milstolpe i historien, men hur ska vi nå dit? NovoSpection har lösningen och allt startade av en slump under en middag i Stockholm där de två grundarna Niklas Schmidt och Edvard Hall träffades.

Niklas och Edvards idé tog inte fart där och då, faktum är att de båda funderade på problematiken under ett antal år, innan affärsidén till slut formades, men man behöll kontakten och bollade olika lösningar.

Niklas med erfarenhet av tjänstgöring inom såväl FN som Sida, filade på en affärsplan och plattform för att länka samman investeringar i områden där de kunde göra skillnad social.

Edvard grubblade parallellt på hur man på bästa sätt skulle kunna förverkliga de ambitiösa globala målen.

Idén som blev till NovoSpection föddes ur en frustration, de såg att tekniska och sociala innovationer inte nådde fram till de länder där dom behövdes som allra mest. 

Till sist blev det uppenbart för dom att satsa på sin idé, dom såg båda möjligheten och agerade därefter. Slutprodukten är den webbaserade tjänsten Platform 2030. Den ger företag möjlighet att utveckla livskraftiga strategier på tillväxtmarknader. 

Man skulle kunna säga att NovoSpection är ett matchmaking företag där bolag matchas ihop med projekt på utvecklingsmarknader kopplade till FNs Agenda 2030 passande för deras verksamhet.

Samtidigt som man snabbt och smidigt förstår vilken problematiken just den marknad man avser entra kan tänkas bjuda på, t ex korruption, infrastruktur, energiförsörjning, etc. Genom att förstå I förväg och då också agera utefter förutsättningarna skapas bästa möjliga väg för att genomföra projekten.

Algoritmen i Platform 2030 genererar en hållbarhetsvärdering för ett potentiellt projekt och summerar barriärerna som behöver övervinnas för att göra intåg på marknaden. Detta förenklar avsevärt processen, dels för att skapa hållbarhet I utvecklingsländer men också nya affärsmöjligheter för svenska bolag på annars svåråtkomliga marknader.

Ett ambitiöst mål och en global utmaning, men om någon ska lyckas är det entreprenörerna.

FAKTARUTA

  • Idé: NovoSpection
  • Team: Niklas Schmidt & Edvard Hall. Teamets medlemmar har studerat vid Lunds Universitet och Stockholms Universitet.
  • Ort: Lund

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll