Gå direkt till innehåll
Ida Näslund, grundare av MOUNID som prisades för sin affärsidé i Venture Cup västs regionfinal 2022.
Ida Näslund, grundare av MOUNID som prisades för sin affärsidé i Venture Cup västs regionfinal 2022.

Pressmeddelande -

MOUNID: Vinnare av Impact Maker i region väst 2022

Genom mikroalger utvecklar MOUNID en unik algbläcks-färg för textil- och modeföretag. Algbläck eliminerar skadliga kemikalier och mikroplaster från att användas och erbjuder textilbranschen giftfri färg som möjliggör att kunna designa och tillverka 100% cirkulära textila färgglada produkter. MOUNID prisades för sin idé på Venture Cups regionfinal i region väst 2022 då bolaget vann priset "Impact Maker" och 50 000 kr.

Infärgningsprocessen är det största miljöproblemet vid textiltillverkning, massvis med gifter används som skadar både naturen och oss människor. Textilföretag kan med dagens textilfärg inte tillverka en fullt ut cirkulär textil produkt- men det var innan MOUNID. 

Genom mikroalger utvecklar MOUNID en unik algbläcks-färg för textil och modeföretag. Algbläck eliminerar skadliga kemikalier och mikroplaster från att användas och erbjuder textilbranschen giftfri färg som möjliggör att kunna designa och tillverka 100% cirkulära textila färgglada produkter.

- "Att implementera Mounids algbläck i textil produktion har potential att kunna göra storskillnad och bli den saknade pusselbiten för att kunna förändra textilindustrins system–från att vara ett linjärt ”take-make-waste” system som idag byggs på fossil baserad textilfärg till att fullt ut kunna arbeta cirkulärt med en helt ny slags biobaserad färg, som dessutom framställs genom en förnybar resurs som kan tillverkas miljövänligt, skalbart och lokalt och som heller inte konkurrerar med landbaserad odling. Vilket ligger helt i linje för hela textilbranschen att kunna uppnå ambitiöst satta hållbarhetsmål." Säger grundaren, Ida Näslund. 

Ida Näslund har en stark passion för färg och form men också för naturen och har arbetat med att designa kläder och mönster på textil. Då hon inte kunde hitta någon verkligt hållbar textilfärg som fungerade i resurssnåla digitala maskiner föll det sig naturligt att försöka hitta en lösning. Och på den vägen är det. 

- "Främsta målstolpen nu är att lansera algbläcket på marknaden 2023, ta fram en pilotproduktion och även utöka teamet. Jag kommer också att börja titta på att ta in finansiering inför marknadslansering och produktion. Därefter vill jag nå ut globalt och kunna visa miljönyttan som MOUNID skapat genom att företag börjar använda MOUNID's algbläck i produktion." Säger Ida Näslund. 


MOUNID tog i tisdags den 10 maj hem priset som årets Impact Maker och vann 50 000kr på Venture Cups regionfinal 2022 i region väst och är därmed direktkvalificerade till Sverigefinalen senare i höst.

Pris: Impact Maker Venture Cup väst

Idé: MOUNID

Team: Ida Näslund

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 17 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll