Gå direkt till innehåll
Delar av teamet bakom Parametric Solutions som prisades för sin affärsidé i Venture Cup västs regionfinal 2022.
Delar av teamet bakom Parametric Solutions som prisades för sin affärsidé i Venture Cup västs regionfinal 2022.

Pressmeddelande -

Parametric Solutions: Vinnare av Beyond Academic & JCE Accelerator Award i region väst 2022

Parametric Solutions är plattformen för snabbare processer inom arkitektur och industriellt byggande. Med hjälp av AI och algoritmer underlättar lösningen beslutsfattandet i planeringsprocesserna vilket minskar riskerna och i slutändan skapar bättre och mer hållbara städer. På Venture Cup region västs regionfinal 2022 vann bolaget två priser och därmed 100 000 kr, nämligen "Beyond Academic" och "JCE Accelerator Award". 

Byggbranschen har under de senaste decennierna kämpat med att öka produktiviteten i samma takt som övriga branscher, samtidigt som efterfrågan av bostäder ökat i rasande takt gör det lätt att förstå varför bostadsbristen är så stor som det är på många ställen. De ineffektiva processerna leder till långa ledtider och ineffektivt resursutnyttjande. Detta har Parametric Solutions en lösning på.

Med Parametric Solutions lösning blir processerna inom arkitektur och industriellt byggande snabbare. 

- "Med hjälp av AI och algoritmer skapas och utvärderas hundratals byggnader och designkoncept inom loppet av minuter. Detta för att underlätta beslutsfattning i planeringsprocesserna, minska riskerna och i slutändan skapa bättre och mer hållbara städer." Förklarar Sofia och Erik, grundarna av Parametric Solutions. 

Grundarna Sofia Malmsten och Erik Forsberg har båda bakgrund som arkitekter. De insåg båda två att processerna innebar mycket manuellt arbete och omtag och efter många sena nätter av skissande föddes därefter den begynnande idén till Parametric Solutions- att programmera fram byggnader. Idén förädlades sedan under ett par år och tillslut startades bolaget. I dagsläget är plattformen i en stängd beta, men bolaget har stora framtidsvisioner. 

"Vårt mål är att förändra hela byggbranschen. Vår målsättning är att på ett år ha släppt den första öppna versionen av plattformen och ha ett 100-tal aktiva användare. I slutet av 2027 är vårt mål att ha 50 000 aktiva användare i systemet". Säger grundarna Sofia och Erik. 

Parametric Solutions tog i tisdags den 10 maj hem priserna som årets Beyond Academic och JCE Acceleration Award och därmed 100 000 kr på Venture Cups regionfinal 2022 i region väst och är även därmed direktkvalificerade till Sverigefinalen senare i höst.

Pris: Beyond Academic & JCE Acceleration Award, Venture Cup väst

Idé: Parametric Solutions

Team: Sofia Malmsten, Erik Forsberg, Simon Brobäck och Henrik Frank

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 17 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll