Gå direkt till innehåll
Delar av teamet bakom Cellfion som prisades för sin affärsidé i Venture Cup östs regionfinal 2022.
Delar av teamet bakom Cellfion som prisades för sin affärsidé i Venture Cup östs regionfinal 2022.

Pressmeddelande -

Cellfion: Vinnare av Beyond Academic och Impact Maker i region öst 2022

Cellfion tillverkar och kommersialiserar nanocellulosamembran för elektrokemisk energilagring och omvandlingsanordningar och vill ta ett viktigt steg mot en mer hållbar framtid. Cellfion kommer från ledande forskning vid KTH, Linköpings universitet och RISE och erbjuder membraner baserade på biomaterial från skogen- en lösning som är både säker och hållbar. Bolaget prisades för sin affärsidé på Venture Cups regionfinal i region öst 2022 då de vann inte bara en, utan två priser, nämligen Beyond Academic och Impact Maker och gick därmed från regionfinalen med en check på 100 000 kr och en plats i Sverigefinalen i oktober.


Cellfions membran är en innovativ användning av hållbart material och är det första att kommersialisera biobaserade membraner för användning inom den gröna energisektorn. Dagens kommersiella membraner är vanligtvis fossilbaserade, gjorda av ett polyeterliknande material, detsamma som finns i plast. Tack vare de unika egenskaperna hos nanofibriller och expertisen hos Cellfions team kan vi anpassa vår lösning till kundens behov vilket leder till ökad prestanda och sänkta kostnader. 

- "Behovet av gröna energilösningar som är hållbara och effektiva har växt och kommer fortsätta att växa jämsides behovet av att rädda vår planet från energilösningar som idag baseras på fossila bränslen och ohållbara material. Vårt biobaserade membran är det första av sitt slag att kommersialiseras och kommer spela en stor bidragande faktor i omställningen till gröna energilösningar. Vi vill se till att den gröna energiomställningen blir ännu grönare med hjälp av vårt membran. Den långa erfarenheten och expertisen som Cellfions forskare har och ambitionen samt affärsmannaskapet som Cellfions affärsspecialister har kommer leda Cellfion till spetsen av denna omställning." Säger teamet bakom Cellfion. 

  Forskningen som ledde till Cellfion etablering startade för över 8 år sedan hos Sveriges tre största forskningsinstitut, LiU, RISE och KTH. Många av forskarna arbetar fortfarande aktivt med Cellfion idag.

  - "Denna sommar kommer vi flytta in till våra egna labblokaler för att kunna producera våra membraner i en större skala. Under året kommer vårt team växa med minst 3 nya kollegor. Under 2023 och 2024 kommer vi att skala upp produktionen och bygga vår fabrik samt fortsätta utöka vårt team med kunniga och ambitiösa medlemmar." Säger teamet. 

  Bolaget prisades för sin idé på Venture Cups regionfinal i region öst 2022 då bolaget vann två priser, nämligen "Beyond Academic" och "Impact Maker" och en check på 100 000 kr samt en plats i Sverigefinalen i Oktober. 

  Pris: Beyond Academic och Impact Maker Venture Cup öst

  Idé: Cellfion

  Team: Alexandra Troulioti, Liam Hardey och Johan Erlandsson

  Ämnen

  Kategorier

  Regioner


  Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 17 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

  Presskontakt

  Alexandra Björk

  Alexandra Björk

  Presskontakt VD/CEO 0761015995
  Alexandra Strömberg

  Alexandra Strömberg

  Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Syd & Nord 073 143 25 01
  Joelle Abou Khalil

  Joelle Abou Khalil

  Presskontakt Marketing & Event Region West & East 076 101 59 92

  Relaterat innehåll