Gå direkt till innehåll
Affärsidén som möjliggör att designa i samklang med sin omgivning

Nyhet -

Affärsidén som möjliggör att designa i samklang med sin omgivning

Tidigare i veckan hölls Venture Cups Topp20-release där affärsidén TOPO tilldelades Innovatum Startups pris: Space Prize - för deras verklighetstrogna drönar-baserade modeller av landskap.

Idag finns en barriär mellan designprocessen och de intrikata landskap som arkitektoniska projekt baseras på. Verklighetstrogna modeller av landskap i hög upplösning saknas generellt i nuläget. Oprecisa modeller som inte speglar verkligheten skapar tidsineffektivitet samt kommunikationssvårigheter under arbetet och kan ha kostsamma effekter längre fram i projekten. 

TOPO gör verklighetstrogna modeller av landskap. De tillgodoser arkitekturpraktiken med nödvändig information om naturen, med drönar-baserad photogrammetry som verktyg. Tekniken möjliggör för att designa mer i samklang med sin omgivning, och anpassa byggnaden efter topografin istället för tvärtom. 

Idén uppkom under tiden Amanda testade att kombinera olika tekniker som hon hade lärt sig under masterprogrammet på Arkitekturskolan, Chalmers, och tillsammans med Clara såg de båda potentialen i detta då den här typen av landskapsmodeller i allmänhet fattas på marknaden. De har även under sin studietid upplevt att framställandet av landskapsmodeller är en tidskrävande process, men som kan ge mycket till kvalitén av ett projekt. Projektet har utvecklats under studion Matter Space Structure där Amanda utforskat drönar-baserad photogrammetry som verktyg för att ta fram landskapsmodeller, samt studion Material and Detail som arbetat med tekniken photogrammetry i kombination med 3D-printing. 

- Vi tror att vi kan sticka ut genom vår inriktning mot arkitektur och landskapsarkitektur, eftersom drönar-baserade modeller är ett nytt inslag i arkitektursektorn, säger Amanda Eliasson på TOPO.

Detta är deras första affärsprojekt men de har stora drömmar och inspireras av det norska renderings-företaget Mir, som gör bilder av orealiserad arkitektur. De ser upp till hur de avspeglar verkligheten, och skapar värde för arkitekter runt om i världen. I framtiden hoppas TOPO kunna leverera detaljerad information om landskap, till nytta för projekt som utförs av arkitekter, landskapsarkitekter och beställare.

Idé: TOPO

Team: Amanda Eliasson & Clara Havström

Pris: Innovatum Startup Space Prize

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll

Affärsidén som underlättar i pandemier

Affärsidén som underlättar i pandemier

Världen står inför stora utmaningar i år med pandemin som råder. Den globala testkapaciteten har visat sig vara begränsad på grund av brist på testutrustning och pandemiberedskap. Videm som är en av vinnarna på Venture Cups Topp20-lista utvecklar ett handhållet, patientnära diagnosverktyg för identifiering av infektioner- som eliminerar behovet av dyra, energikrävande och avancerade laboratorier.

Affärsidén som bidrar till ett säkert uppkopplat samhälle

Affärsidén som bidrar till ett säkert uppkopplat samhälle

Antalet enheter som kopplas upp mot internet ökar lavinartat, allt från uppkopplade bilar till pacemakers. Samtidigt ökar antalet dataintrång på de uppkopplade enheterna och systemen, vilket kan ha förödande konsekvenser. Omen Technologies som är en av vinnarna på Venture Cups Topp20-lista ämnar att med sin banbrytande teknik bidra till ett säkrare uppkopplat samhälle.

Nästa generations leverkirurgi

Nästa generations leverkirurgi

Leverkirurgi och i synnerhet titthålsoperationer innebär svårigheter som orientering och navigering. Problematiken fick de två kirurgerna Niclas Kvarnström och Mårten Falkenberg att vilja underlätta processen och därmed föddes affärsidén Harmonica. Nu prisas det med en plats på Venture Cups Topp20-lista och hoppas inom några år lansera en produkt som gynnar sjukvården.

Affärsidén som löser en mer hållbar materialutveckling

Affärsidén som löser en mer hållbar materialutveckling

Från ett doktorsprojekt till en affärsidé som kan förändra en hel bransch. På Venture Cups Topp20-lista finner vi Compular (tidigare Svala) - med målet att skapa en hållbar och lönsam materialutveckling tar deras analysprogram sig an alla typer av komplexa material.

Idén som ämnar att lösa tidig och effektiv diagnostisering av artros

Idén som ämnar att lösa tidig och effektiv diagnostisering av artros

Behovet att kunna diagnostisera artros i ett tidigt skede är stort på en global nivå då artros är en av dem ledande orsakerna till funktionsnedsättning världen över. Teamet bakom Arthrilab som tagit sig in på Venture Cups Topp20-lista ämnar att ta fram ett diagnostikverktyg som möjliggör tidig diagnos samt monitorering av artros genom blodprovsanalys.